Wat doet een sportdiëtist?

Goed eten en drinken heeft veel invloed op je gezondheid én je prestatievermogen. Een sportdiëtist is gespecialiseerd in het opstellen van een individueel voedingsplan voor sporters, heeft gedegen kennis van inspanningsfysiologie en weet tegen welke voedingsproblemen jij als sporter kunt aanlopen. 

Iedere sport stelt andere voedingseisen. Een sportdiëtist is gespecialiseerd in het opstellen van een individueel voedingsplan voor sporters.

Waarom een sportdiëtist?

Op internet, in tijdschriften en in boeken is tegenwoordig veel informatie te vinden over voeding in het algemeen, maar ook over voeding bij sport.

Een sportdiëtist maakt samen met jou een individueel voedingsplan dat is aangepast aan jouw leefstijl, (prestatie)doelen en voorkeuren. Er wordt gekeken naar je trainingsschema en wedstrijdplanning, de duur en de intensiteit van je inspanningen en de tijden waarop je traint. Iedere sport stelt immers andere voedingseisen.

Ook kun je een sportdiëtist inschakelen bij vragen over de lichaamssamenstelling. Gezondheid en prestatie zijn niet los van elkaar te zien. De sportdiëtist heeft brede kennis over zowel gezondheid als prestatie, die het startpunt is bij de begeleiding van sporters. En, niet onbelangrijk, een sportdiëtist houdt altijd rekening met jouw persoonlijke smaak en voorkeuren.

De kwaliteit van de sportdiëtist

Een sportdiëtist die lid is van de vereniging mag zich sportdiëtist-VSN® noemen.

Om een sporter van een goed en wetenschappelijk onderbouwd sportvoedingsadvies te voorzien hanteert de VSN een kwaliteitsborgingssysteem waarbij duidelijk is welke sportdiëtisten aan aanvullende kwaliteitseisen voldoen. Dit kwaliteitsborgingssysteem is opgesteld in samenwerking met de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). Om voor certificering in aanmerking te komen moeten sportdiëtisten voldoen aan eisen zoals voldoende werkervaring en deskundigheidsbevordering zoals bijscholing en intervisie.

SCAS gecertificeerde sportdiëtisten mogen het SCAS logo voeren.

Relevante blogs

Sport
VSN redactie

Herstel na inspanning

Deze blog is geschreven door Vera Wisse Als je gesport hebt moet je daarvan herstellen. Voeding vormt een belangrijk onderdeel in het herstel. In dit

Lees meer »

VSN Masterclass

Vergeet je niet aan te melden voor de masterclass op 14 juni 2024 met als thema: Hormoonbalans bij sporters. De masterclass is online te volgen.

Aanmelden doe je via onderstaande knop

Algemene ledenvergadering

Vergeet niet onze algemene ledenvergadering op 21 maart 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats van 15.00-17.30 uur. Aanmelden kan via onderstaand formulier.