Sport

Training is nodig om in de sport je beste prestatie te kunnen neerzetten. Om die training of wedstrijd daadwerkelijk vol te kunnen houden, heb je voeding nodig. Je auto zal tenslotte ook niet starten zonder benzine. Ook met een dieselauto vol benzine kom je niet ver. Gelukkig wordt het belang van de juiste voeding in de sport steeds duidelijker.

Iedere sport vraagt om zijn eigen voorbereiding voor en tijdens de wedstrijd​

Een goed voedingspatroon​

Een goed voedingspatroon hangt helemaal af van de soort sport die je doet en de intensiteit waarmee je die sport beoefent. Een duurloper die marathons loopt, heeft een andere voedingsbehoefte dan de balletdanseres die traint voor een grote uitvoering. Of de sprinter die traint voor de 100 meter in de atletiek. Bij teamsporters hebben zelfs de teamleden onderling andere voeding nodig. Want de keeper van een voetbalelftal heeft tijdens een wedstrijd een ander energieverbruik dan de middenvelder.

Elke sport een andere voorbereiding​

Iedere sport vraagt om zijn eigen voorbereiding voor en tijdens de wedstrijd. Zo is er tijdens een hockeywedstrijd voldoende gelegenheid om tijdens de pauzes of wissels voeding en vocht aan te vullen, maar een trailrunner die de bergen in gaat zal al zijn voeding op zijn rug mee moeten nemen. En wat dacht je van een openwaterzwemmer? Die staat voor de uitdaging om zijn eigen voeding te pakken te krijgen bij het voedingsponton.

Aanpassingen in jouw voeding​

Voor iedere sporter geldt een bepaalde basisbehoefte aan vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten, voedingsvezels en vocht. Afhankelijk van de sport en gestelde doelen kun je aanpassingen doen in je voeding, om de beste sportprestatie naar boven te halen. Een sportdiëtist kan je daarbij helpen.

Relevante blogs

Sport
VSN redactie

Herstel na inspanning

Deze blog is geschreven door Vera Wisse Als je gesport hebt moet je daarvan herstellen. Voeding vormt een belangrijk onderdeel in het herstel. In dit

Lees meer »

VSN Masterclass

Vergeet je niet aan te melden voor de masterclass op 14 juni 2024 met als thema: Hormoonbalans bij sporters. De masterclass is online te volgen.

Aanmelden doe je via onderstaande knop

Algemene ledenvergadering

Vergeet niet onze algemene ledenvergadering op 21 maart 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats van 15.00-17.30 uur. Aanmelden kan via onderstaand formulier.