Supplementen​

Supplementen vormen, naast een goede basisvoeding en sportspecifieke voeding, het laatste stapje in de sportvoedingspiramide. Een recreatieve sporter met een gezond voedingspatroon loopt normaal gesproken geen risico op een tekort aan voedingsstoffen. Soms ontstaan er toch tekorten. Waar moet je dan aan denken als het gaat om supplementen?

Maak je keuze voor supplementen altijd op basis van betrouwbare informatie en controleer of het supplement op de NZVT-lijst staat.

Een tekort aan voedingsstoffen

Ondanks een goede basisvoeding, ontstaat er in sommige gevallen toch een tekort aan bepaalde voedingstoffen zoals ijzer of vitamine D. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een specifiek voedingspatroon naleeft, zoals vegetarisch of veganistisch eten. Dan is het soms een uitdaging om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Een supplement kan dan nodig zijn om dit tekort aan te vullen. Doe dit altijd in overleg met een sportdiëtist.

Prestatie­bevorderende effecten​

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het prestatiebevorderende effect van diverse voedingsstoffen en supplementen. Een supplement kan dan interessant lijken om nog net wat beter te presteren. In de topsport zou dit tenslotte het verschil kunnen maken tussen wel of niet die medaille pakken.

Veel van deze onderzoeken worden echter al voordat er voldoende bewijs is opgepikt door recreatieve sporters en fabrikanten van voedingssupplementen. Daardoor zijn er veel supplementen op de markt die eigenlijk niets doen en soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Zorg voor betrouwbare informatie​

Overweeg je om een bepaald supplement te gebruiken? Zorg dan dat je een keuze maakt op basis van betrouwbare informatie en controleer of het supplement op de NZVT-lijst (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport) staat. Producten van de NZVT-lijst zijn gegarandeerd dopingvrij en bevatten geen stoffen die niet op de ingrediëntenlijst staan. Dat een product op deze lijst staat, is overigens geen garantie dat het supplement jouw prestatie daadwerkelijk zal bevorderen.

Relevante blogs

Ontbijt
VSN redactie

Gezonde sportontbijtjes

Deze blog is geschreven door: Maaike Enthoven Het ontbijt is een belangrijke onderdeel van een gezond basisvoedingspatroon bij sport. Ga je na het ontbijt een

Lees meer »
Sport
VSN redactie

Herstel na inspanning

Deze blog is geschreven door Vera Wisse Als je gesport hebt moet je daarvan herstellen. Voeding vormt een belangrijk onderdeel in het herstel. In dit

Lees meer »

VSN Masterclass

Vergeet je niet aan te melden voor de masterclass op 14 juni 2024 met als thema: Hormoonbalans bij sporters. De masterclass is online te volgen.

Aanmelden doe je via onderstaande knop

Algemene ledenvergadering

Vergeet niet onze algemene ledenvergadering op 21 maart 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats van 15.00-17.30 uur. Aanmelden kan via onderstaand formulier.